Kasaarid ja õige usk

8.sajandil oli üks võimsamaid riike Ida-Euroopas türgi-tatari rändrahva, kasaaride, kaganaat. See haaras oma valdusse kõik Aasovi-äärsed stepid ja Musta mere põhjakaldad koos Krimmi poolsaarega. Riigi keskus asus tänapäeva Tsaritsõni (Volgogradi) lähistel. Seal oli kasaaridel hea võimalus kontrollida liiklust Volga jõel. Seega olid nad nagu Lähis-Ida ja Vahemeremaade rikkuste väravavalvurid nõudes maksu kõigilt oma territooriumit läbivatelt kaupmeestelt. Asukoha poolest oli neist ühel pool, kui mitte arvestada siis veel paganlikke venelasi, ristiusuline maailm ja teisel pool islamimaailm. Kasaarid olid paganad – kuu ja puude kummardajad. 730/31 aastal tulnud kasaaride valitseja Bulan mõttele vahetada oma riigi usund mitte looduse, vaid Looja kummardamise vastu. Juudid, moslemid ja kristlased on Looja, mitte loodu kummardajad. Bulan otsustanud selgusele jõuda, milline usund neist kolmest on see kõige õigem. Ta esitanud kristlastest külalistele küsimuse, kumb usk on õigem, kas judaism või islam. Judaismi loomohvrid sümboliseerisid lunastust Kristuse-Messiase läbi. Islam on õiguse usund. Lunastusega selles tegemist ei ole. Jeesus Kristus on islamistide meelest lihtsalt prohvet. Niisiis vastanud kristlased: “Kui võrrelda judaismi ja islamit, siis judaism on tõele lähemal. Judaism on õigem kui islam!”

Siis küsinud khaan Bulan moslemitelt, millist usku nemad õigemaks peavad, kas judaismi või ristiusku. „Ikkagi judaismi!“ oli moslemite  vastus. Juudid on araablastest moslemite sugulasrahvas, vendade järeltulijad. Veri on paksem kui vesi.

Khaan Bulan : „Nii moslemid kui kristlased ütlesid, et judaism on õigem, siis ta see õige usk on ja selle ma valin oma riigiusuks!“ Nii saanud judaismist kasaaride riigiusk, s.t. et valitseja ja õukond oli alati juudiusku. Teised siiski võisid uskuda, mida tahes.

Kuid isegi õige usu koodeksi (süstematiseeritud seadustekogu) tunnistamine inimest Jumala ees veel õigeks ei tee. Jumala ees maksab Kristuse õigus. Kolgata ohvriga on ta inimese eest lunahinna maksnud. Usu läbi Kristuse ohvri vastu võtmine on meie õigus.

 

Rubriigid: Uncategorized. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar